Een kast op maat laten maken: alle vragen beantwoord

Woonkamerkast op maat laten maken

Kast op maat laten maken:
Maak van je interieur een meesterwerk.

Overweeg je een kast op maat te laten maken? Droom je van een unieke kast die perfect in jouw ruimte past?

Ontdek de wereld van op maat gemaakte kasten en vind antwoorden op je brandende vragen. Kom meer te weten over de kosten van een kast op maat, leer of je de vakman in jezelf kunt ontdekken, en krijg inzicht in de kunst van het selecteren van de juiste professional.

Duik in de voordelen die op maat gemaakte kasten bieden en hoe ze zich meten aan standaard winkelmodellen. Je reis naar het perfecte interieur begint hier.

Boekenkast op maat laten maken

Wat zijn de voor- en nadelen van een kast op maat laten maken?

Een kast op maat laten maken, betekent dat de kast helemaal tot in de puntjes past bij jouw wensen en behoeften.

Maak van je interieur een meesterwerk met een op maat gemaakte kast. Wat zijn nou écht de voordelen die een kast op maat biedt? Van unieke ontwerpen tot geoptimaliseerde ruimtes.

We laten je zien waarom een kast op maat laten maken je interieur kan transformeren en een persoonlijk tintje kan geven, of zelfs een echte eyecatcher kan zijn in jouw woning.

De 6 onmisbare voordelen van een kast op maat laten maken:

 • Perfecte pasvorm: Een kast die je op maat hebt laten maken, past precies in de ruimte, waardoor er geen centimeter verloren gaat. Dus geen verspilde ruimte, alleen optimale functionaliteit.
 • Maximale opbergruimte: Dankzij de perfecte pasvorm kan een op maat gemaakte kast maximale opbergruimte creëren. Elke hoek en kier wordt benut, waardoor je al je bezittingen netjes kunt opbergen.
 • Aangepaste indeling: De indeling van een kast die op maat hebt laten maken, wordt specifiek afgestemd op jouw opbergbehoeften. Van legplanken tot lades en hangruimte, alles is ontworpen om de kast efficiënter te benutten, precies passend bij jouw opberg behoeften.
 • Uitstraling: Jouw kast op maat wordt vormgegeven in een stijl die perfect aansluit bij de rest van je interieur. Of je nu gaat voor modern, klassiek of eigentijds, de kast wordt een naadloos onderdeel van jouw woonstijl.
 • Ongeëvenaarde kwaliteit: Een op maat gemaakte kast, vakkundig vervaardigd door een professionele meubelmaker, biedt superieure kwaliteit. Geen concessies aan goedkope materialen. Professionele meubelmakers staan voor vakmanschap en duurzaamheid, zodat jouw kast een leven lang mee kan.
 • Uniek: Een op maat gemaakte kast is een meesterwerk op zich. Het of hij??is uniek, omdat het speciaal is gemaakt voor jouw beschikbare ruimte, opbergbehoeften en persoonlijke smaak. Hiermee voeg je een persoonlijke touch toe aan elke kamer.

Zijn er dan ook nadelen aan een kast op maat laten maken?

Wij denken eigenlijk van niet. Het is wel belangrijk om te weten dat een kast op maat meestal iets duurder is dan een kant-en-klare kast uit de winkel.

Wat kost het om een kast op maat te laten maken?

De prijs om een kast op maat te laten maken varieert gemiddeld tussen de €3000,- en €15.000,-.

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de kast, de gebruikte materialen en de complexiteit van de installatie.

En laten we niet vergeten dat de prijs niet alleen het materiaal van de kast zelf omvat. In die investering zitten natuurlijk ook de kosten voor de bouw en de installatie van de kast.

Maar laten we eerlijk zijn, je wilt geen kosten, je wilt waar voor je geld!

Dus neem de tijd om offertes te verzamelen van professionele meubelmakers en bouwbedrijven. Zo krijg je een beter beeld van de kosten voor jouw specifieke project.

In het hoofdstuk ‘Waar moet ik op letten als ik een meubelmaker zoek? lees je wat belangrijk is in deze zoektocht.

Draaiend TV meubel

Waarom is een kast op maat laten maken duurder dan een kant-en-klare kast uit de winkel?

Hier zijn de 5 belangrijkste redenen:

 • Materialen van topkwaliteit: Een op maat gemaakte kast wordt gemaakt met of van hoogwaardige materialen. Deze materialen brengen extra kosten met zich mee, maar leveren een duurzame en luxueuze kast op. Terwijl kant-en-klare kasten vaak gemaakt zijn van goedkopere alternatieven zoals spaanplaat of MDF.
 • Ambachtelijke tijd en aandacht: Een kast op maat laten maken vereist zorgvuldig handwerk door een vakbekwame meubelmaker. Het ontwerpen, meten, zagen, bouwen en afwerken vergt tijd en vakmanschap. In tegenstelling tot de massaproductie van kant-en-klare kasten, waarbij efficiëntie de overhand heeft.
 • Aangepaste functies en details: Een op maat gemaakte kast kan worden ontworpen met unieke functies passend bij jouw wensen en behoefte. Zoals een specifieke indeling, geïntegreerde verlichting, speciale scharnieren of een bijzondere afwerking. Deze aangepaste details voegen functionaliteit en karakter toe, maar brengen extra kosten met zich mee.
 • Vakmanschap en expertise: Een professionele meubelmaker is duurder dan een fabrikant van kant-en-klare kasten. Kant en klare kasten worden in veelvoud gemaakt waardoor de prijs lager kan zijn maar waardoor je geen unieke kast hebt. De toewijding aan vakmanschap, oog voor detail en expertise van de meubelmaker zorgen voor een kast van uitmuntende kwaliteit.
 • Uniek maatwerk: Een op maat gemaakte kast is een meesterwerk op zich. De kast wordt specifiek ontworpen en afgestemd op jouw ruimte, wensen en behoeften. Dit persoonlijke en unieke karakter maakt het onvergelijkbaar met de massa geproduceerde kasten, waardoor de prijs hoger ligt.

Een kast op maat laten maken biedt vele voordelen, zoals een perfecte pasvorm, maximale opbergruimte, een unieke indeling en uitstraling, en een hogere kwaliteit. Dit resulteert in een kast waar je langdurig van kunt genieten. Een investering in maatwerk is een investering in kwaliteit en stijl.

Waar moet ik op letten als ik een meubelmaker zoek?

Denk aan locatie en bereikbaarheid, ervaring en betrouwbaarheid.

Of je nu in Amsterdam, Utrecht, of ergens anders in Nederland woont, er zijn talloze professionele meubelmakers die staan te popelen om jouw droomkast werkelijkheid te maken.

Zoals we eerder in dit artikel al zeiden: Je wilt geen kosten je wilt waar voor je geld. Om een miskoop te voorkomen doe je vooronderzoek naar jouw ideale meubelmaker.

Begin je zoektocht naar jouw ideale meubelmaker online. Blader door portfolio’s, lees recensies en ontdek welke meubelmakers aansluiten bij jouw wensen. Vergeet niet om ook de ervaringen van vrienden en familieleden te vragen, zij kunnen waardevolle aanbevelingen hebben.

Om dit onderzoek nog makkelijker te maken hebben we een checklist voor je. Volg deze checklist en vind de perfecte meubelmaker voor jouw project.

Meubelmaker Tilburg

Zelf een kast op maat maken? Zo ga je te werk:

Deze 8 stappen neem je nemen alle professionele meubelmakers wanneer ze een kast op maat maken.

 

 • Stap één: Meten, meten en nog eens meten! Je wilt zeker weten welke ruimte je hebt om mee te werken. Geen giswerk hier, we gaan voor precisie. De meeste huizen zijn niet 100% recht en daarom zijn de hoeken vaak niet haaks. Dat wil zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld enkel de hoogte en breedte op één punt in de ruimte op meet, de kans groot is dat jouw kast straks niet past.
 • Stap twee: Soms heb je moeilijke hoeken of schuine wanden in de ruimte die je voor de gek kunnen houden. Maar geen paniek! Maak een mal van karton die kan helpen om die hoeken en eventuele hellingen te bepalen.
 • Stap drie: Check, check, dubbel check. Je wilt niet halverwege het proces beseffen dat de kast niet past. Dus dubbelcheck je metingen.
 • Stap vier: Teken de eerste schetsen van jouw droomkast, op basis van de metingen die je gemaakt hebt. Denk goed na over hoe je het materiaal gaat zagen. Je wilt dit zo efficiënt mogelijk doen, om geen kostbaar materiaal te verspillen.
 • Stap vijf: Tijd om materiaal te kiezen. Kies de perfecte houtsoort en bedenk hoe je de kast stevig en duurzaam gaat maken. Je wil hier geen wiebelige toestanden of een kast maken die niet bij jouw woonstijl past.
 • Stap zes: Maak het definitieve ontwerp van je droomkast. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor je lades, deuren (gewoon of schuif, jij beslist!) en je overige wensen.
 • Stap zeven: Bouwen maar! Tijd om je innerlijke timmerman los te laten en die kast tot leven te brengen. Zaag, timmer en schroef erop los. Voel je de klusser in je ontwaken?
 • Stap acht: De grote onthulling! Installeer de kast en zorg ervoor dat hij stevig en veilig staat. Je wilt geen wankelende verrassingen als je jouw favoriete trui probeert te vinden.
Kast maken in de werkplaats

Hoe diep moet een kast op maat zijn?

De diepte van een kast op maat varieert tussen de 50 en 60 cm.

Duik dieper in de wereld van inbouwkasten! De diepte van je kast is cruciaal voor een optimaal opberggenot.

Over het algemeen varieert de diepte van inbouwkasten tussen de 50 en 60 cm. Perfect om kledinghangers met liefde te omarmen en nog wat ruimte over te houden voor een luchtige ademhaling. Dit is de standaarddiepte voor een normale inbouwkast.

Als je echter een speciale verzameling items wilt opbergen, zoals lange jassen, gordijnen of lakens dan is een diepere kast jouw held! Denk aan 80 cm of zelfs meer, zodat je genoeg ruimte hebt om te spelen.

En laten we de ware fashionista’s niet vergeten. Als je een indrukwekkende collectie kleding hebt waarvan de stoffen fluisteren: “We hebben ruimte nodig!”, overweeg dan een diepere kast. Hier kun je je kledinghangers en legplanken een feestelijke uitbreiding geven, zodat elke outfit een ereplaats krijgt.

Natuurlijk is het essentieel om te kijken naar de afmetingen van je kamer en de beschikbare ruimte. We willen tenslotte geen diepterecord breken en onbedoeld een obstakel in je leven creëren.

Dus, duik in de dimensies van jouw kast op maat en kies de perfecte diepte voor jouw unieke behoeften. Laat je kleding dansen, je stoffen ademen en je stijl schitteren. Maak van jouw kast op maat een opbergparadijs!

Kast op maat in de werkplaats

In welke ruimtes komt een kast op maat het beste tot zijn recht?

Je denkt al snel aan de slaapkamer, zolder, of bijkeuken. Maar ook de woonkamer is een fantastische plek om een kast op maat te laten maken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is tijd om jouw creatieve visie tot leven te brengen. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van wat je kunt doen:

 • In de slaapkamer: Droom je van een georganiseerd paradijs? Een kast op maat is jouw geheime wapen om alles netjes op te bergen. Kleding, schoenen, beddengoed, boeken en speelgoed worden getemd, waardoor je slaapkamer er altijd opgeruimd uitziet.
 • Slim ruimtegebruik in het washok: Kleine ruimte, geen probleem! Kasten op maat nemen minimale vloeroppervlakte in beslag, waardoor er meer ruimte overblijft voor jou om te leven, te dansen of gewoon rond te springen van vreugde.
 • Een woonkamer met twee gezichten: Zin in een beetje drama in je interieur? Gebruik een kast op maat als een prachtige scheidingswand, waardoor een gevoel van privacy ontstaat. Of deel een kamer op in twee functionele gebieden, zoals een zit- en eetruimte. Dubbele winst!
 • Thuiskantoor met productieve hoekjes: Werk vanuit huis, studeren voor een belangrijk examen of je creativiteit de vrije loop laten? Een kast op maat laten maken kan een perfecte oplossing zijn wanneer je een bureau of werkplek wilt creëren. Met voldoende ruimte en inspiratie binnen handbereik, wordt jouw thuiskantoor een productieve oase.
 • Een statement maken in de woonkamer: Wie zegt dat functioneel niet stijlvol kan zijn? Maak van je kast op maat een decoratieve blikvanger. Combineer het met de rest van je interieur en laat het je persoonlijke stempel dragen.
 • Extra functies, extra plezier in de slaapkamer: Je slaapkamer kast op maat kan je beste vriend worden. Met extra functies, zoals verlichting die je kleding laat stralen, legplanken die je favoriete verzameling schoenen tentoonstellen, hangrekken die je outfit van morgen klaarzetten of hangen, laden die je schatten verbergen, en schuifdeuren die je toegang verlenen tot een wereld vol mogelijkheden.
Kast op maat laten maken
Maatwerk interieur kantoor

Hoe kun je het beste je kast op maat indelen? 6 tips:

Een kast op maat laten maken, of zelf een kast op maat maken doe je voor Jou en Jouw spullen. Hier zijn enkele krachtige tips om jouw kast op maat te transformeren tot een gestroomlijnde opbergoase:

 1. Een heldere kastvisie: Zorg voor een duidelijke indeling in je kast. Sorteer je kleding op kleur, type of seizoen, zodat je in één oogopslag het perfecte item kunt vinden. Een georganiseerde kast betekent minder stress en meer tijd voor de dingen die er echt toe doen.
 2. Flexibiliteit als troef: Laat je kast op maat met je meegroeien! Overweeg een slimme kast op maat met verstelbare legplanken, hangrekken en andere flexibele elementen. Zo kun je je opbergruimte aanpassen aan jouw veranderende behoeften en een meester zijn in flexibiliteit.
 3. Gebruik je opberg-superkrachten: Omarm de kracht van verschillende opbergsystemen. Legplanken, hangrekken, laden en schappen zijn je trouwe metgezellen bij het organiseren van verschillende items. Een overzichtelijke kast betekent een zucht van opluchting wanneer je iets zoekt.
 4. Stijg tot grote hoogten: Denk verticaal! Optimaliseer de verticale ruimte in je kast door legplanken op verschillende hoogtes te plaatsen. Zo benut je elke centimeter en creëer je een ware toren van opbergmogelijkheden. Spullen die je niet vaak nodig hebt (winter kleding in de zomer) plaats je helemaal bovenin. Dan hoef je niet dagelijks op een krukje te kruipen.
 5. Speciale krachten voor speciale items: Geef je kostbare juwelen een eigen rijk met een rits-vak of geef je geliefde schoenencollectie een koninklijke behandeling met een speciaal hang-rek. Specifieke opbergsystemen zorgen voor een gestroomlijnde opbergervaring.
 6. LED there be light! Maak gebruik van slimme verlichting, zoals levendige LED-verlichting, om je kast te verlichten. Geen enkel item blijft verborgen wanneer je de schijnwerpers erop richt.

Bij het creëren van de perfecte indeling voor jouw inbouwkast is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, beschikbare ruimte en specifieke items die je wilt opbergen. Een ervaren professionele meubelmaker kan je begeleiden en adviseren bij het realiseren van jouw opbergdromen.

Kast op maat slaapkamer
Elegante haardombouw

Klaar om jouw interieur naar een hoger niveau te tillen?


Ontdek of een meubel op maat bij jou past.